Bułeczki pogača z jagodami karmelizowanymi...
Bułeczki pogača z kokosem i jagodami karmelizowanymi w miodzie i syropie z granatu
Oryginalna wersja bułeczek jest wytrawna, podawana najczęściej z serem peynir, który konsystencją przypomina grecki ser feta, ale jest mniej agresywy w smaku, a przede wszystkim mniej słony. Są nieodłącznym elementem tureckiego śniadania, zawsze podawanego na bogato. Moje wydanie pogačy jest raczej nietypowe, ponieważ w tureckiej kuchni ciężko spotkać połączenie ciasta drożdżowego z owocami.
Składniki
ciasto
1 szklanka oleju słonecznikowego (lub rzepakowego, ale wtedy użyjemy więcej mąki)
2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko i 1 białko
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
5 łyżek cukru
5-6 szklanek mąki pszennej
wkład
0,5 kg jagód
3 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kakao
łyżka syropu z granatu
wierzch
1 żółtko
wiórki kokosowe
cukier puder
sok z cytryny
skórka z cytryny
1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy suszone drożdżę i szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Następnie wbijamy jajka i dolewamy olej oraz drugą porcję mleka. Wszystko mieszamy robotem, aż do uzyskania charakterystycznej konsystencji ciasta drożdżowego, które nie przykleja się do dłoni, ale nadal jest plastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W małym rondelku rozgrzewamy miód z cynamonem i kakao. Musimy być przy tym bardzo uważni i robić to na małym ogniu. Kiedy poczujemy przyjemny lekko orzechowy zapach, to czas, aby wyłączyć gaz. Następnie do powstałej klajdry dokładamy jagody oraz syrop z granatu. Delikatnie mieszamy nie niszcząc owocowej struktury wkładu.
3. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200°C. Nasze ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy na blacie, a następnie dzielimy na równe części, z których formujemy kulki. Lekko posypujemy je mąką, aby nie przywarły do blatu. Teraz wystarczy, że każdą z kulek lekko spłaszczymy i napełnimy wkładem - gotowe! Dla ozłocenia bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy wiórkami kokosa. Pieczemy ok. 15 - 20 minut.
Dodatkowo
Przed podaniem możemy pogače skąpać w orzeźwiającym lukrze cytrynowym - idealnym na letnie poranki z kawą. Lukier przygotowujemy łącząc cukier puder z sokiem oraz skórką z cytryny.
Ciasto drożdżowe szybko wysycha, dlatego podczas formowania bułeczek warto pozostałą część ciasta przykryć lnianą ściereczką.
Miejsce łączenia ciasta w bułeczkach układamy spodem do blachy, dzięki temu sok tak łatwo nie wycieknie na zewnątrz - a byłoby szkoda!
Jeżeli przepis Ci się spodobał i chciałbyś pomóc mi w rozwoju bloga, udostępnij go na swoim profilu lub podziel się swoim dziełem z hasztagiem #niedoskonalebymarta.
Zapytaj