• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Niedoskonałe by Marta

Początkujący blog kulinarny, z nutką orientu, pisany przez zwariowaną Polkę.

Dziś przygotuję...

  • dania główne (1)
  • słodkości (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Bułeczki pogača z jagodami karmelizowanymi...

Bułeczki pogača z kokosem i jagodami karmelizowanymi w miodzie i syropie z granatu

 

   Oryginalna wersja bułeczek jest wytrawna, podawana najczęściej z serem peynir, który konsystencją przypomina grecki ser feta, ale jest mniej agresywy w smaku, a przede wszystkim mniej słony. Są nieodłącznym elementem tureckiego śniadania, zawsze podawanego na bogato. Moje wydanie pogačy jest raczej nietypowe, ponieważ w tureckiej kuchni ciężko spotkać połączenie ciasta drożdżowego z owocami.

 

 

Składniki

ciasto

1 szklanka oleju słonecznikowego (lub rzepakowego, ale wtedy użyjemy więcej mąki)

2 szklanki ciepłego mleka

1 jajko i 1 białko

1 opakowanie suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

5 łyżek cukru

5-6 szklanek mąki pszennej

 

wkład

0,5 kg jagód

3 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kakao

łyżka syropu z granatu

 

wierzch

1 żółtko

wiórki kokosowe

cukier puder

sok z cytryny

skórka z cytryny

 

1.    W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy suszone drożdżę i szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Następnie wbijamy jajka i dolewamy olej oraz drugą porcję mleka. Wszystko mieszamy robotem, aż do uzyskania charakterystycznej konsystencji ciasta drożdżowego, które nie przykleja się do dłoni, ale nadal jest plastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

2.    W małym rondelku rozgrzewamy miód z cynamonem i kakao. Musimy być przy tym bardzo uważni i robić to na małym ogniu. Kiedy poczujemy przyjemny lekko orzechowy zapach, to czas, aby wyłączyć gaz. Następnie do powstałej klajdry dokładamy jagody oraz syrop z granatu. Delikatnie mieszamy nie niszcząc owocowej struktury wkładu.

 

3.    Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200°C. Nasze ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy na blacie, a następnie dzielimy na równe części, z których formujemy kulki. Lekko posypujemy je mąką, aby nie przywarły do blatu. Teraz wystarczy, że każdą z kulek lekko spłaszczymy i napełnimy wkładem - gotowe! Dla ozłocenia bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy wiórkami kokosa. Pieczemy ok. 15 - 20 minut.

 

Dodatkowo

Przed podaniem możemy pogače skąpać w orzeźwiającym lukrze cytrynowym - idealnym na letnie poranki z kawą. Lukier przygotowujemy łącząc cukier puder z sokiem oraz skórką z cytryny.

 

Ciasto drożdżowe szybko wysycha, dlatego podczas formowania bułeczek warto pozostałą część ciasta przykryć lnianą ściereczką.

 

Miejsce łączenia ciasta w bułeczkach układamy spodem do blachy, dzięki temu sok tak łatwo nie wycieknie na zewnątrz - a byłoby szkoda!

 

 

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chciałbyś pomóc mi w rozwoju bloga, udostępnij go na swoim profilu lub podziel się swoim dziełem z hasztagiem #niedoskonalebymarta.

26 kwietnia 2021   Zapytaj
słodkości   Słodkości   słodkie   jagody   bułeczki   przepis   z owocami   drożdzówki   wmiodzie   karmelizowane   pogača   granat   syropie   bułki  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Zapytaj

Niedoskonale-bymarta | Blogi